Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : dania ze zbóż – makarony
![]() |
zapiekanka z makaronu, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt zapiekanka z makaronu dostarcza 159 kcal lub 666 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
zapiekanka z makaronu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 7 g |
| Węglowodany | 16.4 g |
| - w tym cukry sucres | 3.08 g |
| - w tym skrobia | 11.9 g |
| - w tym błonnik | 1.54 g |
| Lipidy | 6.93 g |
| - w tym cholesterol | 20.4 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 4.01 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.95 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.87 g |
| Woda | 66.7 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 67 μg | 8.38% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 1.1 mg | 1.38% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0.3 μg | 6% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.34 mg | 2.83% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.09 mg | 8.18% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.13 mg | 9.29% |
| Witamina B3 lub PP | 0.64 mg | 4% |
| Witamina B5 | 0.28 mg | 4.67% |
| Witamina B6 | 0.06 mg | 4.29% |
| Witamina B9 | 6 μg | 3% |
| Witamina B12 | 0.39 μg | 15.6% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 116 mg | 14.5% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.05 | 5% |
| Żelazo | 0.4 mg | 2.86% |
| Jod | 4 μg | 2.67% |
| Magnez | 20 mg | 5.33% |
| Mangan | 0.1 mg | 5% |
| Fosfor | 137 mg | 19.57% |
| Potas | 124 mg | 6.2% |
| Selen | 4.9 μg | 8.91% |
| Sód | 372 mg | - |
| Cynk | 0.88 mg | 8.8% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.93 mg | 0.12% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 4.01 g |
| - w tym kwas masłowy | 0.18 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0.15 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0.1 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0.073 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.2 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.49 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 1.48 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.61 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.95 g |
| - w tym kwas oleinowy | 1.59 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.87 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.66 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.06 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.5 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |