Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : mięsa
![]() |
wołowina mięso mielone 20% tłuszczu, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt wołowina mięso mielone 20% tłuszczu dostarcza 249 kcal lub 1030 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
wołowina mięso mielone 20% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 17.3 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 20 g |
| - w tym cholesterol | 71 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 7.99 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 8.85 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.52 g |
| Woda | 61.4 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 4 μg | 0.5% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 0 mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0.1 μg | 2% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.17 mg | 1.42% |
| Witamina K1 | 1.8 μg | 2.4% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.043 mg | 3.91% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.15 mg | 10.71% |
| Witamina B3 lub PP | 4.23 mg | 26.44% |
| Witamina B5 | 0.5 mg | 8.33% |
| Witamina B6 | 0.32 mg | 22.86% |
| Witamina B9 | 7 μg | 3.5% |
| Witamina B12 | 2.14 μg | 85.6% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 12.7 mg | 1.59% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.061 | 6.1% |
| Żelazo | 1.94 mg | 13.86% |
| Jod | 6.8 μg | 4.53% |
| Magnez | 17 mg | 4.53% |
| Mangan | 0.01 mg | 0.5% |
| Fosfor | 158 mg | 22.57% |
| Potas | 270 mg | 13.5% |
| Selen | 12.7 μg | 23.09% |
| Sód | 64 mg | - |
| Cynk | 4.18 mg | 41.8% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.16 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 7.99 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.014 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.59 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 4.28 g |
| - w tym kwas stearynowy | 2.36 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 8.85 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.52 g |
| - w tym kwas linolowy | 0 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.051 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 0.84 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |