Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : mięsa
![]() |
wołowina mięso mielone 15% tłuszczu, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt wołowina mięso mielone 15% tłuszczu dostarcza 209 kcal lub 873 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
wołowina mięso mielone 15% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 20.2 g |
| Węglowodany | 0.47 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 14.1 g |
| - w tym cholesterol | 67 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 5.71 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 6.06 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.55 g |
| Woda | 67.2 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 9.5 μg | 1.19% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 1 mg | 1.25% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0.35 μg | 7% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.26 mg | 2.17% |
| Witamina K1 | 1.85 μg | 2.47% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.048 mg | 4.36% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.17 mg | 12.14% |
| Witamina B3 lub PP | 4.1 mg | 25.63% |
| Witamina B5 | 0.51 mg | 8.5% |
| Witamina B6 | 0.2 mg | 14.29% |
| Witamina B9 | 5.75 μg | 2.88% |
| Witamina B12 | 1.9 μg | 76% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 9.33 mg | 1.17% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.069 | 6.9% |
| Żelazo | 2.64 mg | 18.86% |
| Jod | 3.9 μg | 2.6% |
| Magnez | 20 mg | 5.33% |
| Mangan | 0.011 mg | 0.55% |
| Fosfor | 171 mg | 24.43% |
| Potas | 302 mg | 15.1% |
| Selen | 6.78 μg | 12.33% |
| Sód | 41.7 mg | - |
| Cynk | 4.8 mg | 48% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.1 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 5.71 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.0098 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.38 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 3.19 g |
| - w tym kwas stearynowy | 1.75 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 6.06 g |
| - w tym kwas oleinowy | 4.65 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.55 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.2 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.049 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.079 g |
| - w tym kwas EPA | 0.0025 g |
| - w tym kwas DHA | 0.001 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 0.89 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |