Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
![]() |
tuńczyk, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt tuńczyk dostarcza 112 kcal lub 477 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
tuńczyk: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 26.1 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 0.91 g |
| - w tym cholesterol | 47 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.16 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.29 g |
| Woda | 70.8 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 372 μg | 46.5% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 2.6 mg | 3.25% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 2.9 μg | 58% |
| Witamina E lub tokoferol | 1.2 mg | 10% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.16 mg | 14.55% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.08 mg | 5.71% |
| Witamina B3 lub PP | 8.5 mg | 53.13% |
| Witamina B5 | 0.66 mg | 11% |
| Witamina B6 | 1 mg | 71.43% |
| Witamina B9 | 15 μg | 7.5% |
| Witamina B12 | 4.8 μg | 192% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 10 mg | 1.25% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.051 | 5.1% |
| Żelazo | 1.5 mg | 10.71% |
| Jod | 23.7 μg | 15.8% |
| Magnez | 50 mg | 13.33% |
| Mangan | 0.03 mg | 1.5% |
| Fosfor | 200 mg | 28.57% |
| Potas | 363 mg | 18.15% |
| Selen | 85.8 μg | 156% |
| Sód | 43 mg | - |
| Cynk | 0.08 mg | 0.8% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.11 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.011 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.053 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.2 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.16 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.13 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.29 g |
| - w tym kwas linolowy | 0 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.0013 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.061 g |
| - w tym kwas EPA | 0.046 g |
| - w tym kwas DHA | 0.19 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.3 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |