Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : śmietany lub wyroby na bazie śmietany
![]() |
śmietanka light 8% tłuszczu, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt śmietanka light 8% tłuszczu dostarcza 108 kcal lub 450 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
śmietanka light 8% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 2.82 g |
| Węglowodany | 6.6 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 8.53 g |
| - w tym cholesterol | 30 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 5.46 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.34 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
| Woda | 83 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 76.9 μg | 9.61% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 0.9 mg | 1.13% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0.14 μg | 2.8% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.23 mg | 1.92% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.04 mg | 3.64% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.17 mg | 12.14% |
| Witamina B3 lub PP | 0.08 mg | 0.5% |
| Witamina B5 | 0.3 mg | 5% |
| Witamina B6 | 0.04 mg | 2.86% |
| Witamina B9 | 13 μg | 6.5% |
| Witamina B12 | 0.25 μg | 10% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 105 mg | 13.13% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.007 | 0.7% |
| Żelazo | 0.04 mg | 0.29% |
| Jod | 10.6 μg | 7.07% |
| Magnez | 10 mg | 2.67% |
| Mangan | 0.007 mg | 0.35% |
| Fosfor | 80 mg | 11.43% |
| Potas | 140 mg | 7% |
| Selen | 1.3 μg | 2.36% |
| Sód | 40 mg | - |
| Cynk | 0.34 mg | 3.4% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.1 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 5.46 g |
| - w tym kwas masłowy | 0.28 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0.27 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0.28 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0.15 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.3 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.88 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 2.4 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.89 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.34 g |
| - w tym kwas oleinowy | 2.08 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.18 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.078 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 0.6 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |