Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : śmietany lub wyroby na bazie śmietany
![]() |
śmietana 30% tłuszczu, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt śmietana 30% tłuszczu dostarcza 323 kcal lub 1340 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
śmietana 30% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 2.47 g |
| Węglowodany | 9.4 g |
| - w tym cukry sucres | 2.8 g |
| - w tym skrobia | < 0.2 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 30.5 g |
| - w tym cholesterol | 94.8 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 21.8 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 6.39 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.65 g |
| Woda | 56.6 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 195 μg | 24.38% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 73 μg | - |
| Witamina C | < 0.5 mg | 0.63% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | < 0.2 μg | 4% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.5 mg | 4.17% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.024 mg | 2.18% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.17 mg | 12.14% |
| Witamina B3 lub PP | 0.16 mg | 1% |
| Witamina B5 | 0.24 mg | 4% |
| Witamina B6 | 0.034 mg | 2.43% |
| Witamina B9 | 23.5 μg | 11.75% |
| Witamina B12 | 0.12 μg | 4.8% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 76.9 mg | 9.61% |
| Chlorki | 73.7 mg | 9.21% |
| Miedź | 0.0075 | 0.75% |
| Żelazo | 0.08 mg | 0.57% |
| Jod | 10.8 μg | 7.2% |
| Magnez | 7.92 mg | 2.11% |
| Mangan | 0.0018 mg | 0.09% |
| Fosfor | 64 mg | 9.14% |
| Potas | 101 mg | 5.05% |
| Selen | < 2.2 μg | 4% |
| Sód | 26.5 mg | - |
| Cynk | 0.24 mg | 2.4% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.066 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 21.8 g |
| - w tym kwas masłowy | 1.23 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 1.01 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0.73 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0.45 g |
| - w tym kwas laurynowy | 1.16 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 3.68 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 9.44 g |
| - w tym kwas stearynowy | 3.28 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 6.39 g |
| - w tym kwas oleinowy | 6.39 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.65 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.47 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.15 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.025 g |
| - w tym kwas EPA | 0.015 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0.55 g |
| Popioły | 0.53 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |