Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
![]() |
ślimak, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt ślimak dostarcza 77.9 kcal lub 330 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
ślimak: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 16.1 g |
| Węglowodany | 1.29 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 0.92 g |
| - w tym cholesterol | 57.5 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.29 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.2 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
| Woda | 79.1 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 30 μg | 3.75% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 15 mg | 18.75% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | < 0.5 μg | 10% |
| Witamina E lub tokoferol | 5 mg | 41.67% |
| Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.02 mg | 1.82% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.12 mg | 8.57% |
| Witamina B3 lub PP | 1.7 mg | 10.63% |
| Witamina B5 | 0 mg | 0% |
| Witamina B6 | 0.028 mg | 2% |
| Witamina B9 | 8.5 μg | 4.25% |
| Witamina B12 | 0.92 μg | 36.8% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 90 mg | 11.25% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 2.8 | 280% |
| Żelazo | 2.6 mg | 18.57% |
| Jod | 6 μg | 4% |
| Magnez | 48.3 mg | 12.88% |
| Mangan | 1.2 mg | 60% |
| Fosfor | 157 mg | 22.43% |
| Potas | 35 mg | 1.75% |
| Selen | 0 μg | 0% |
| Sód | 138 mg | - |
| Cynk | 1.17 mg | 11.7% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.35 mg | 0.04% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.29 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.029 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.16 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.088 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.2 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.11 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.26 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.12 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.016 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0.12 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 2.59 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |