Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : ryby i płazy gotowane
![]() |
sardynki z rusztu, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt sardynki z rusztu dostarcza 246 kcal lub 1030 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
sardynki z rusztu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 24.7 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 16.4 g |
| - w tym cholesterol | 0 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 3.62 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.05 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 5.03 g |
| Woda | 64 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | traces mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 12.3 μg | 246% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.31 mg | 2.58% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | traces mg | 0% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.25 mg | 17.86% |
| Witamina B3 lub PP | 6.9 mg | 43.13% |
| Witamina B5 | 0.88 mg | 14.67% |
| Witamina B6 | 0.41 mg | 29.29% |
| Witamina B9 | 4 μg | 2% |
| Witamina B12 | 12 μg | 480% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 130 mg | 16.25% |
| Chlorki | 170 mg | 21.25% |
| Miedź | 0.14 | 14% |
| Żelazo | 1.7 mg | 12.14% |
| Jod | 32 μg | 21.33% |
| Magnez | 34 mg | 9.07% |
| Mangan | 0.08 mg | 4% |
| Fosfor | 320 mg | 45.71% |
| Potas | 400 mg | 20% |
| Selen | 38 μg | 69.09% |
| Sód | 140 mg | - |
| Cynk | 1.4 mg | 14% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.35 mg | 0.04% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 3.62 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.081 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 2.97 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.57 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.05 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 5.03 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.19 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.77 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 1.68 g |
| - w tym kwas DHA | 2.4 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |