Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : konserwy rybne
![]() |
sardynki w sosie pomidorowym z puszki odsączone, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt sardynki w sosie pomidorowym z puszki odsączone dostarcza 190 kcal lub 792 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
sardynki w sosie pomidorowym z puszki odsączone: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 20.2 g |
| Węglowodany | 0.7 g |
| - w tym cukry sucres | 0.7 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 1.05 g |
| Lipidy | 11.6 g |
| - w tym cholesterol | 80.8 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 3.04 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.65 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.24 g |
| Woda | 64.9 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 4 μg | 0.5% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 0 mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 12.5 μg | 250% |
| Witamina E lub tokoferol | 2.3 mg | 19.17% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | < 0.04 mg | 3.64% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.17 mg | 12.14% |
| Witamina B3 lub PP | 7.38 mg | 46.13% |
| Witamina B5 | 0.7 mg | 11.67% |
| Witamina B6 | 0.15 mg | 10.71% |
| Witamina B9 | 16 μg | 8% |
| Witamina B12 | 9.88 μg | 395.2% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 378 mg | 47.25% |
| Chlorki | 590 mg | 73.75% |
| Miedź | 0.24 | 24% |
| Żelazo | 2.6 mg | 18.57% |
| Jod | 45.1 μg | 30.07% |
| Magnez | 32.5 mg | 8.67% |
| Mangan | 0.24 mg | 12% |
| Fosfor | 352 mg | 50.29% |
| Potas | 376 mg | 18.8% |
| Selen | 37.7 μg | 68.55% |
| Sód | 280 mg | - |
| Cynk | 1.8 mg | 18% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.7 mg | 0.09% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 3.04 g |
| - w tym kwas masłowy | < 0.0067 g |
| - w tym kwas kaprynowy | < 0.01 g |
| - w tym kwas kapronowy | < 0.0067 g |
| - w tym kwas kaprylowy | < 0.0067 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.011 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.63 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 2.01 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.38 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.65 g |
| - w tym kwas oleinowy | 2.05 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.24 g |
| - w tym kwas linolowy | 1.19 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.16 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.083 g |
| - w tym kwas EPA | 1.31 g |
| - w tym kwas DHA | 1.25 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 2.52 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |