Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
![]() |
sandacz, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt sandacz dostarcza 82.9 kcal lub 351 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
sandacz: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 18.3 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 1.08 g |
| - w tym cholesterol | 70.3 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.21 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.24 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.31 g |
| Woda | 78.4 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 1 mg | 1.25% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0.7 μg | 14% |
| Witamina E lub tokoferol | 1.35 mg | 11.25% |
| Witamina K1 | 0.13 μg | 0.17% |
| Witamina K2 | 0.78 μg | 1.04% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.16 mg | 14.55% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.25 mg | 17.86% |
| Witamina B3 lub PP | 2.31 mg | 14.44% |
| Witamina B5 | 0 mg | 0% |
| Witamina B6 | 0 mg | 0% |
| Witamina B9 | 0 μg | 0% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 54 mg | 6.75% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.014 | 1.4% |
| Żelazo | 0.3 mg | 2.14% |
| Jod | 21.5 μg | 14.33% |
| Magnez | 29 mg | 7.73% |
| Mangan | 0.03 mg | 1.5% |
| Fosfor | 220 mg | 31.43% |
| Potas | 340 mg | 17% |
| Selen | 20 μg | 36.36% |
| Sód | 57 mg | - |
| Cynk | 0.4 mg | 4% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.12 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.21 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.023 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.16 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.027 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.24 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.24 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.31 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.052 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.0092 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0.069 g |
| - w tym kwas DHA | 0.18 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.12 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |