Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : aromaty
![]() |
safran, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt safran dostarcza 352 kcal lub 1490 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
safran: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 11.4 g |
| Węglowodany | 61.5 g |
| - w tym cukry sucres | 42.4 g |
| - w tym skrobia | 19.1 g |
| - w tym błonnik | 3.9 g |
| Lipidy | 5.85 g |
| - w tym cholesterol | 0 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1.59 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.43 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.07 g |
| Woda | 11.9 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 318 μg | - |
| Witamina C | 80.8 mg | 101% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 1.69 mg | 14.08% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.12 mg | 10.91% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.27 mg | 19.29% |
| Witamina B3 lub PP | 1.46 mg | 9.13% |
| Witamina B5 | 0 mg | 0% |
| Witamina B6 | 1.01 mg | 72.14% |
| Witamina B9 | 93 μg | 46.5% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 111 mg | 13.88% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.33 | 33% |
| Żelazo | 11.1 mg | 79.29% |
| Jod | 0 μg | 0% |
| Magnez | 264 mg | 70.4% |
| Mangan | 28.4 mg | 1420% |
| Fosfor | 252 mg | 36% |
| Potas | 1720 mg | 86% |
| Selen | 0 μg | 0% |
| Sód | 148 mg | - |
| Cynk | 1.09 mg | 10.9% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.37 mg | 0.05% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 1.59 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.006 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 1.16 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.25 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.43 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.07 g |
| - w tym kwas linolowy | 0 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | traces g |
| Popioły | 5.45 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |