Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
![]() |
pomidor, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt pomidor dostarcza 18.4 kcal lub 77.2 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
pomidor: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 0.86 g |
| Węglowodany | 2.26 g |
| - w tym cukry sucres | 2.25 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 1.2 g |
| Lipidy | 0.26 g |
| - w tym cholesterol | < 0.037 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.056 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.035 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.12 g |
| Woda | 94.1 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 449 μg | - |
| Witamina C | 15.5 mg | 19.38% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.66 mg | 5.5% |
| Witamina K1 | 7.9 μg | 10.53% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.039 mg | 3.55% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.019 mg | 1.36% |
| Witamina B3 lub PP | 0.65 mg | 4.06% |
| Witamina B5 | 0.21 mg | 3.5% |
| Witamina B6 | 0.082 mg | 5.86% |
| Witamina B9 | 22.7 μg | 11.35% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 8.14 mg | 1.02% |
| Chlorki | 51 mg | 6.38% |
| Miedź | 0.029 | 2.9% |
| Żelazo | 0.12 mg | 0.86% |
| Jod | 1.1 μg | 0.73% |
| Magnez | 10.1 mg | 2.69% |
| Mangan | 0.066 mg | 3.3% |
| Fosfor | 26.6 mg | 3.8% |
| Potas | 256 mg | 12.8% |
| Selen | < 10 μg | 18.18% |
| Sód | 3.22 mg | - |
| Cynk | 0.087 mg | 0.87% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.0081 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.056 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.00016 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.00073 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.041 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.011 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.035 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.035 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.12 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.093 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.0086 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0.39 g |
| Popioły | 0.97 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |