Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : owoce surowe
![]() |
pomarańcz, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt pomarańcz dostarcza 46.4 kcal lub 196 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
pomarańcz: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 1.06 g |
| Węglowodany | 8.04 g |
| - w tym cukry sucres | 8.04 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 2.08 g |
| Lipidy | 0.28 g |
| - w tym cholesterol | 0.13 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.067 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.075 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.13 g |
| Woda | 87 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 71 μg | - |
| Witamina C | 57 mg | 71.25% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.37 mg | 3.08% |
| Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.087 mg | 7.91% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.036 mg | 2.57% |
| Witamina B3 lub PP | 0.29 mg | 1.81% |
| Witamina B5 | 0.22 mg | 3.67% |
| Witamina B6 | 0.071 mg | 5.07% |
| Witamina B9 | 38.1 μg | 19.05% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 29.7 mg | 3.71% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.035 | 3.5% |
| Żelazo | 0.089 mg | 0.64% |
| Jod | 0.65 μg | 0.43% |
| Magnez | 12.4 mg | 3.31% |
| Mangan | 0.029 mg | 1.45% |
| Fosfor | 18.1 mg | 2.59% |
| Potas | 151 mg | 7.55% |
| Selen | < 10 μg | 18.18% |
| Sód | 1.25 mg | - |
| Cynk | 0.066 mg | 0.66% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.0031 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.067 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.051 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.015 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.075 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.075 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.13 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.093 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.037 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 1.13 g |
| Popioły | 0.43 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |