Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : ryże i nasiona surowe
![]() |
owies, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt owies dostarcza 366 kcal lub 1550 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
owies: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 14.6 g |
| Węglowodany | 59.6 g |
| - w tym cukry sucres | 1.2 g |
| - w tym skrobia | 52.6 g |
| - w tym błonnik | 8.25 g |
| Lipidy | 5.43 g |
| - w tym cholesterol | 0 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1.05 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.88 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.18 g |
| Woda | 10.3 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 0 mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 1.09 mg | 9.08% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.68 mg | 61.82% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.16 mg | 11.43% |
| Witamina B3 lub PP | 0.96 mg | 6% |
| Witamina B5 | 1.35 mg | 22.5% |
| Witamina B6 | 0.12 mg | 8.57% |
| Witamina B9 | 56 μg | 28% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 66 mg | 8.25% |
| Chlorki | 70 mg | 8.75% |
| Miedź | 0.52 | 52% |
| Żelazo | 4.72 mg | 33.71% |
| Jod | 0 μg | 0% |
| Magnez | 148 mg | 39.47% |
| Mangan | 4.34 mg | 217% |
| Fosfor | 445 mg | 63.57% |
| Potas | 406 mg | 20.3% |
| Selen | 9 μg | 16.36% |
| Sód | 4.67 mg | - |
| Cynk | 3.51 mg | 35.1% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.012 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 1.05 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.024 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.012 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.82 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.053 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.88 g |
| - w tym kwas oleinowy | 1.88 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.18 g |
| - w tym kwas linolowy | 1.65 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.073 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.85 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |