Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
![]() |
okoń, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt okoń dostarcza 84.7 kcal lub 359 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
okoń: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 18.7 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 1.11 g |
| - w tym cholesterol | 63.7 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.23 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.21 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.33 g |
| Woda | 79.6 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 21 μg | 2.63% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 3.8 mg | 4.75% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 2.5 μg | 50% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.7 mg | 5.83% |
| Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.064 mg | 5.82% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.067 mg | 4.79% |
| Witamina B3 lub PP | 3.15 mg | 19.69% |
| Witamina B5 | 0.75 mg | 12.5% |
| Witamina B6 | 0.12 mg | 8.57% |
| Witamina B9 | 15 μg | 7.5% |
| Witamina B12 | 2 μg | 80% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 83.5 mg | 10.44% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.037 | 3.7% |
| Żelazo | 0.58 mg | 4.14% |
| Jod | 13 μg | 8.67% |
| Magnez | 28.5 mg | 7.6% |
| Mangan | 0.15 mg | 7.5% |
| Fosfor | 230 mg | 32.86% |
| Potas | 295 mg | 14.75% |
| Selen | 24 μg | 43.64% |
| Sód | 46.5 mg | - |
| Cynk | 0.6 mg | 6% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.12 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.23 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.001 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.019 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.16 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.039 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.21 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.33 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.033 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.02 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0.033 g |
| - w tym kwas DHA | 0.074 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.25 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |