Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : sery niedojrzewające produkty seropodobne
![]() |
mozzarella z mleka krowiego, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt mozzarella z mleka krowiego dostarcza 226 kcal lub 946 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
mozzarella z mleka krowiego: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 16.8 g |
| Węglowodany | 1.02 g |
| - w tym cukry sucres | 0.52 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 19.7 g |
| - w tym cholesterol | 72.3 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 12.6 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.78 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.64 g |
| Woda | 62 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 181 μg | 22.63% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 57 μg | - |
| Witamina C | 0 mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0.4 μg | 8% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.19 mg | 1.58% |
| Witamina K1 | 1.8 μg | 2.4% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.03 mg | 2.73% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.28 mg | 20% |
| Witamina B3 lub PP | 0.1 mg | 0.63% |
| Witamina B5 | 0.14 mg | 2.33% |
| Witamina B6 | 0.037 mg | 2.64% |
| Witamina B9 | 7 μg | 3.5% |
| Witamina B12 | 2.28 μg | 91.2% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 497 mg | 62.13% |
| Chlorki | 990 mg | 123.75% |
| Miedź | 0.011 | 1.1% |
| Żelazo | 0.27 mg | 1.93% |
| Jod | 37.2 μg | 24.8% |
| Magnez | 22.5 mg | 6% |
| Mangan | 0.03 mg | 1.5% |
| Fosfor | 428 mg | 61.14% |
| Potas | 83 mg | 4.15% |
| Selen | 16.3 μg | 29.64% |
| Sód | 231 mg | - |
| Cynk | 2.92 mg | 29.2% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.57 mg | 0.07% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 12.6 g |
| - w tym kwas masłowy | 0.61 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0.52 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0.35 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0.22 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.62 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 2.01 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 5.16 g |
| - w tym kwas stearynowy | 1.79 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.78 g |
| - w tym kwas oleinowy | 3.48 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.64 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.34 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.067 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 2.49 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |