Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : inne specjalności delikatesowe
![]() |
mortadela, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt mortadela dostarcza 301 kcal lub 1250 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
mortadela: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 15 g |
| Węglowodany | 0.27 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 26.7 g |
| - w tym cholesterol | 72.5 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 10.6 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 11.5 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
| Woda | 55.1 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 7 μg | 0.88% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 0 mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0.78 μg | 15.6% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.5 mg | 4.17% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.33 mg | 30% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.16 mg | 11.43% |
| Witamina B3 lub PP | 4.09 mg | 25.56% |
| Witamina B5 | 0.52 mg | 8.67% |
| Witamina B6 | 0.25 mg | 17.86% |
| Witamina B9 | 31.5 μg | 15.75% |
| Witamina B12 | 0.68 μg | 27.2% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 36.5 mg | 4.56% |
| Chlorki | 1340 mg | 167.5% |
| Miedź | < 0.1 | 10% |
| Żelazo | 0.8 mg | 5.71% |
| Jod | 27.8 μg | 18.53% |
| Magnez | 26.9 mg | 7.17% |
| Mangan | < 0.1 mg | 5% |
| Fosfor | 127 mg | 18.14% |
| Potas | 270 mg | 13.5% |
| Selen | < 5 μg | 9.09% |
| Sód | 851 mg | - |
| Cynk | 1.5 mg | 15% |
| Sól lub chlorek sodu | 2.13 mg | 0.27% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 10.6 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0.025 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.025 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.39 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 6.42 g |
| - w tym kwas stearynowy | 3.33 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 11.5 g |
| - w tym kwas oleinowy | 11.5 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
| - w tym kwas linolowy | 2.32 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.089 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.038 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 2.97 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |