Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : masła i tłuszcze mleczne
![]() |
miks mleczny 20% tłuszczu, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt miks mleczny 20% tłuszczu dostarcza 214 kcal lub 884 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
miks mleczny 20% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 0.36 g |
| Węglowodany | 5.71 g |
| - w tym cukry sucres | 1.62 g |
| - w tym skrobia | 4.09 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 21.1 g |
| - w tym cholesterol | 59 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 10.5 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.62 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.71 g |
| Woda | 72.1 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 448 μg | 56% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 732 μg | - |
| Witamina C | < 1 mg | 1.25% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0.7 μg | 14% |
| Witamina E lub tokoferol | 2 mg | 16.67% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | < 0.05 mg | 4.55% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | < 0.05 mg | 3.57% |
| Witamina B3 lub PP | < 0.05 mg | 0.31% |
| Witamina B5 | 0.08 mg | 1.33% |
| Witamina B6 | < 0.05 mg | 3.57% |
| Witamina B9 | < 5 μg | 2.5% |
| Witamina B12 | < 0.2 μg | 8% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 22.7 mg | 2.84% |
| Chlorki | 222 mg | 27.75% |
| Miedź | < 1 | 100% |
| Żelazo | < 1 mg | 7.14% |
| Jod | < 10 μg | 6.67% |
| Magnez | 2.3 mg | 0.61% |
| Mangan | < 1 mg | 50% |
| Fosfor | 15 mg | 2.14% |
| Potas | 48.1 mg | 2.41% |
| Selen | 5.8 μg | 10.55% |
| Sód | 228 mg | - |
| Cynk | < 1 mg | 10% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.57 mg | 0.07% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 10.5 g |
| - w tym kwas masłowy | 0.6 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0.48 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0.38 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0.22 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.6 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 1.77 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 4.63 g |
| - w tym kwas stearynowy | 1.53 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.62 g |
| - w tym kwas oleinowy | 3.88 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.71 g |
| - w tym kwas linolowy | 0 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.1 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.021 g |
| - w tym kwas EPA | 0.011 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 0.73 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |