Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
![]() |
mątwa, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt mątwa dostarcza 77.2 kcal lub 327 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
mątwa: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 15.8 g |
| Węglowodany | 1.22 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 1 g |
| - w tym cholesterol | 112 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.32 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.071 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.43 g |
| Woda | 80.3 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 25 μg | 3.13% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 5.3 mg | 6.63% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 2.4 mg | 20% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.009 mg | 0.82% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.91 mg | 65% |
| Witamina B3 lub PP | 1.22 mg | 7.63% |
| Witamina B5 | 0.5 mg | 8.33% |
| Witamina B6 | 0.15 mg | 10.71% |
| Witamina B9 | 16 μg | 8% |
| Witamina B12 | 3 μg | 120% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 45.8 mg | 5.73% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.59 | 59% |
| Żelazo | 3.26 mg | 23.29% |
| Jod | 21 μg | 14% |
| Magnez | 30 mg | 8% |
| Mangan | 0.11 mg | 5.5% |
| Fosfor | 387 mg | 55.29% |
| Potas | 354 mg | 17.7% |
| Selen | 65 μg | 118.18% |
| Sód | 502 mg | - |
| Cynk | 1.73 mg | 17.3% |
| Sól lub chlorek sodu | 1.26 mg | 0.16% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.32 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.019 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.15 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.044 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.071 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.046 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.43 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.0084 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.0091 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.059 g |
| - w tym kwas EPA | 0.07 g |
| - w tym kwas DHA | 0.16 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.68 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |