Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : masła i tłuszcze mleczne
![]() |
masło solone 80% tłuszczu, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt masło solone 80% tłuszczu dostarcza 736 kcal lub 3030 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
masło solone 80% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 0.72 g |
| Węglowodany | 1.59 g |
| - w tym cukry sucres | 0.39 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 80.7 g |
| - w tym cholesterol | 223 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 55 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 21.3 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.57 g |
| Woda | 15.5 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 731 μg | 91.38% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 264 μg | - |
| Witamina C | 0 mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 1.13 μg | 22.6% |
| Witamina E lub tokoferol | 2.11 mg | 17.58% |
| Witamina K1 | 7 μg | 9.33% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.006 mg | 0.55% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.035 mg | 2.5% |
| Witamina B3 lub PP | 0.071 mg | 0.44% |
| Witamina B5 | 0.11 mg | 1.83% |
| Witamina B6 | 0.003 mg | 0.21% |
| Witamina B9 | 3 μg | 1.5% |
| Witamina B12 | 0.17 μg | 6.8% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 17.8 mg | 2.23% |
| Chlorki | 1200 mg | 150% |
| Miedź | 0.0092 | 0.92% |
| Żelazo | 0.13 mg | 0.93% |
| Jod | 1.75 μg | 1.17% |
| Magnez | 4.94 mg | 1.32% |
| Mangan | 0.0047 mg | 0.24% |
| Fosfor | 24 mg | 3.43% |
| Potas | 39 mg | 1.95% |
| Selen | < 10 μg | 18.18% |
| Sód | 762 mg | - |
| Cynk | 0.052 mg | 0.52% |
| Sól lub chlorek sodu | 1.9 mg | 0.24% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 55 g |
| - w tym kwas masłowy | 3.06 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 2.38 g |
| - w tym kwas kapronowy | 2.6 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 1.3 g |
| - w tym kwas laurynowy | 2.59 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 6.44 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 21.9 g |
| - w tym kwas stearynowy | 9.65 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 21.3 g |
| - w tym kwas oleinowy | 18.6 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.57 g |
| - w tym kwas linolowy | 1.61 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.45 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.45 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |