Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : masła i tłuszcze mleczne
![]() |
masło 82% tłuszczu, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt masło 82% tłuszczu dostarcza 746 kcal lub 3070 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
masło 82% tłuszczu: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 0.72 g |
| Węglowodany | 1.27 g |
| - w tym cukry sucres | 0.5 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 82 g |
| - w tym cholesterol | 223 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 55.4 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 21.6 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.73 g |
| Woda | 15.8 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 716 μg | 89.5% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 243 μg | - |
| Witamina C | 0 mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 1.12 μg | 22.4% |
| Witamina E lub tokoferol | 2.11 mg | 17.58% |
| Witamina K1 | 9.63 μg | 12.84% |
| Witamina K2 | 15 μg | 20% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.006 mg | 0.55% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.035 mg | 2.5% |
| Witamina B3 lub PP | 0.071 mg | 0.44% |
| Witamina B5 | 0.11 mg | 1.83% |
| Witamina B6 | 0.0035 mg | 0.25% |
| Witamina B9 | 3 μg | 1.5% |
| Witamina B12 | 0.17 μg | 6.8% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 17.8 mg | 2.23% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.026 | 2.6% |
| Żelazo | 0.026 mg | 0.19% |
| Jod | 1.75 μg | 1.17% |
| Magnez | 2.05 mg | 0.55% |
| Mangan | 0.0018 mg | 0.09% |
| Fosfor | 24 mg | 3.43% |
| Potas | 28 mg | 1.4% |
| Selen | < 10 μg | 18.18% |
| Sód | 15.5 mg | - |
| Cynk | 0.083 mg | 0.83% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.039 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 55.4 g |
| - w tym kwas masłowy | 3.11 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 2.7 g |
| - w tym kwas kapronowy | 2.03 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 1.36 g |
| - w tym kwas laurynowy | 2.94 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 8.83 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 23.2 g |
| - w tym kwas stearynowy | 6.97 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 21.6 g |
| - w tym kwas oleinowy | 18.1 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.73 g |
| - w tym kwas linolowy | 1.19 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.37 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0.031 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 0.21 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |