Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
![]() |
makrela, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt makrela dostarcza 194 kcal lub 808 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
makrela: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 18.1 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 13.5 g |
| - w tym cholesterol | 49.7 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 3.22 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.03 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.91 g |
| Woda | 66.4 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 56.6 μg | 7.08% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 0.4 mg | 0.5% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 6.44 μg | 128.8% |
| Witamina E lub tokoferol | 1.41 mg | 11.75% |
| Witamina K1 | 3.6 μg | 4.8% |
| Witamina K2 | 0.4 μg | 0.53% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.086 mg | 7.82% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.19 mg | 13.57% |
| Witamina B3 lub PP | 9.13 mg | 57.06% |
| Witamina B5 | 0.32 mg | 5.33% |
| Witamina B6 | 0.53 mg | 37.86% |
| Witamina B9 | 11.3 μg | 5.65% |
| Witamina B12 | 4.9 μg | 196% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 4.92 mg | 0.62% |
| Chlorki | 82 mg | 10.25% |
| Miedź | < 0.1 | 10% |
| Żelazo | 0.48 mg | 3.43% |
| Jod | 87.2 μg | 58.13% |
| Magnez | 28.4 mg | 7.57% |
| Mangan | < 0.1 mg | 5% |
| Fosfor | 190 mg | 27.14% |
| Potas | 340 mg | 17% |
| Selen | 37.6 μg | 68.36% |
| Sód | 64 mg | - |
| Cynk | 0.6 mg | 6% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.16 mg | 0.02% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 3.22 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.004 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.46 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 2.14 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.46 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.03 g |
| - w tym kwas oleinowy | 1.86 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.91 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.13 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.12 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.12 g |
| - w tym kwas EPA | 0.91 g |
| - w tym kwas DHA | 1.56 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.12 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |