Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : konserwy rybne
![]() |
makrela w sosie własnym z puszki odsączona, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt makrela w sosie własnym z puszki odsączona dostarcza 187 kcal lub 780 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
makrela w sosie własnym z puszki odsączona: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 19.9 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 11.9 g |
| - w tym cholesterol | 79.5 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 2.73 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.37 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.11 g |
| Woda | 66.5 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 63.1 μg | 7.89% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 0 mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.97 mg | 8.08% |
| Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.057 mg | 5.18% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.2 mg | 14.29% |
| Witamina B3 lub PP | 6.66 mg | 41.63% |
| Witamina B5 | 0.48 mg | 8% |
| Witamina B6 | 0.23 mg | 16.43% |
| Witamina B9 | 9.57 μg | 4.79% |
| Witamina B12 | 7.32 μg | 292.8% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 96.1 mg | 12.01% |
| Chlorki | 610 mg | 76.25% |
| Miedź | 0.1 | 10% |
| Żelazo | 1.33 mg | 9.5% |
| Jod | 65.3 μg | 43.53% |
| Magnez | 31.9 mg | 8.51% |
| Mangan | 0.04 mg | 2% |
| Fosfor | 225 mg | 32.14% |
| Potas | 226 mg | 11.3% |
| Selen | 28.5 μg | 51.82% |
| Sód | 449 mg | - |
| Cynk | 1.01 mg | 10.1% |
| Sól lub chlorek sodu | 1.12 mg | 0.14% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 2.73 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.007 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.73 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 1.65 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.35 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 4.37 g |
| - w tym kwas oleinowy | 1.73 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.11 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.26 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.23 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0.69 g |
| - w tym kwas DHA | 1.52 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.69 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |