Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
![]() |
krab, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt krab dostarcza 131 kcal lub 550 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
krab: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 23.1 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 4.23 g |
| - w tym cholesterol | 78 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.59 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.23 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.91 g |
| Woda | 72.4 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 2 μg | 0.25% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 0 mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 2.4 mg | 20% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.05 mg | 4.55% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.4 mg | 28.57% |
| Witamina B3 lub PP | 1.7 mg | 10.63% |
| Witamina B5 | 0.71 mg | 11.83% |
| Witamina B6 | 0.3 mg | 21.43% |
| Witamina B9 | 20 μg | 10% |
| Witamina B12 | 13.5 μg | 540% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 120 mg | 15% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.44 | 44% |
| Żelazo | 3.5 mg | 25% |
| Jod | 60 μg | 40% |
| Magnez | 51 mg | 13.6% |
| Mangan | 0 mg | 0% |
| Fosfor | 220 mg | 31.43% |
| Potas | 152 mg | 7.6% |
| Selen | 82 μg | 149.09% |
| Sód | 215 mg | - |
| Cynk | 11.9 mg | 119% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.54 mg | 0.07% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.59 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.055 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.42 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.063 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.23 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.71 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.91 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.047 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.041 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.009 g |
| - w tym kwas EPA | 0.32 g |
| - w tym kwas DHA | 0.15 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.9 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |