Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
![]() |
kalafior, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt kalafior dostarcza 26.2 kcal lub 110 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
kalafior: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 1.77 g |
| Węglowodany | 2.8 g |
| - w tym cukry sucres | 1.72 g |
| - w tym skrobia | 0.3 g |
| - w tym błonnik | 2.22 g |
| Lipidy | 0.31 g |
| - w tym cholesterol | 0.038 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.085 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.027 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.12 g |
| Woda | 92.1 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 56.6 mg | 70.75% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.14 mg | 1.17% |
| Witamina K1 | 17.2 μg | 22.93% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.054 mg | 4.91% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.067 mg | 4.79% |
| Witamina B3 lub PP | 0.55 mg | 3.44% |
| Witamina B5 | 0.63 mg | 10.5% |
| Witamina B6 | 0.16 mg | 11.43% |
| Witamina B9 | 111 μg | 55.5% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 26.4 mg | 3.3% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.033 | 3.3% |
| Żelazo | 0.41 mg | 2.93% |
| Jod | 0.65 μg | 0.43% |
| Magnez | 11.9 mg | 3.17% |
| Mangan | 0.16 mg | 8% |
| Fosfor | 46.1 mg | 6.59% |
| Potas | 293 mg | 14.65% |
| Selen | < 2.2 μg | 4% |
| Sód | 3.69 mg | - |
| Cynk | 0.26 mg | 2.6% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.0092 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.085 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0.015 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.0022 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.0016 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.06 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.0058 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.027 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.019 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.12 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.029 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.087 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0.00031 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0.22 g |
| Popioły | 0.6 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |