Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : owoce surowe
![]() |
jabłko, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt jabłko dostarcza 54 kcal lub 226 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
jabłko: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 0.25 g |
| Węglowodany | 11.6 g |
| - w tym cukry sucres | 10.1 g |
| - w tym skrobia | 0.05 g |
| - w tym błonnik | 1.4 g |
| Lipidy | 0.25 g |
| - w tym cholesterol | 0 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.052 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.01 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.15 g |
| Woda | 85.4 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 21.4 μg | - |
| Witamina C | 6.25 mg | 7.81% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.37 mg | 3.08% |
| Witamina K1 | 2.39 μg | 3.19% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.016 mg | 1.45% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.019 mg | 1.36% |
| Witamina B3 lub PP | 0.091 mg | 0.57% |
| Witamina B5 | 0.079 mg | 1.32% |
| Witamina B6 | 0.048 mg | 3.43% |
| Witamina B9 | 6 μg | 3% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 5.34 mg | 0.67% |
| Chlorki | 61 mg | 7.63% |
| Miedź | 0.041 | 4.1% |
| Żelazo | 0.099 mg | 0.71% |
| Jod | 0.2 μg | 0.13% |
| Magnez | 6.47 mg | 1.73% |
| Mangan | 0.036 mg | 1.8% |
| Fosfor | 14.4 mg | 2.06% |
| Potas | 119 mg | 5.95% |
| Selen | < 10 μg | 18.18% |
| Sód | 1.5 mg | - |
| Cynk | 0.031 mg | 0.31% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.0037 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.052 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.0008 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.031 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.011 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.01 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.01 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.15 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.062 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.0067 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0.46 g |
| Popioły | 0.56 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |