Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : drób
![]() |
indyk mięso i skóra, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt indyk mięso i skóra dostarcza 132 kcal lub 557 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
indyk mięso i skóra: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 23.4 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 4.31 g |
| - w tym cholesterol | 68 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1.15 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.46 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.46 g |
| Woda | 73.1 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 9.5 μg | 1.19% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 0 mg | 0% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0.3 μg | 6% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.3 mg | 2.5% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.056 mg | 5.09% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.17 mg | 12.14% |
| Witamina B3 lub PP | 5.86 mg | 36.63% |
| Witamina B5 | 0.78 mg | 13% |
| Witamina B6 | 0.5 mg | 35.71% |
| Witamina B9 | 8.5 μg | 4.25% |
| Witamina B12 | 1.11 μg | 44.4% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 10.5 mg | 1.31% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.11 | 11% |
| Żelazo | 0.83 mg | 5.93% |
| Jod | 1.5 μg | 1% |
| Magnez | 23 mg | 6.13% |
| Mangan | 0.012 mg | 0.6% |
| Fosfor | 167 mg | 23.86% |
| Potas | 227 mg | 11.35% |
| Selen | 24 μg | 43.64% |
| Sód | 103 mg | - |
| Cynk | 1.57 mg | 15.7% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.25 mg | 0.03% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 1.15 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0.0029 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.015 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.038 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.79 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.31 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.46 g |
| - w tym kwas oleinowy | 1.17 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.46 g |
| - w tym kwas linolowy | 1 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.058 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.24 g |
| - w tym kwas EPA | 0.036 g |
| - w tym kwas DHA | 0.12 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.09 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |