Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : skorupiaki i mięczaki surowe
![]() |
homar, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt homar dostarcza 83.6 kcal lub 354 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
homar: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 17.5 g |
| Węglowodany | 0.63 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 1.21 g |
| - w tym cholesterol | 128 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.16 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.27 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.39 g |
| Woda | 78.5 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 1 μg | 0.13% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 2.5 mg | 3.13% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 1.19 mg | 9.92% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.053 mg | 4.82% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.032 mg | 2.29% |
| Witamina B3 lub PP | 1.8 mg | 11.25% |
| Witamina B5 | 1.47 mg | 24.5% |
| Witamina B6 | 0.16 mg | 11.43% |
| Witamina B9 | 13.5 μg | 6.75% |
| Witamina B12 | 3.78 μg | 151.2% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 68.8 mg | 8.6% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 1.3 | 130% |
| Żelazo | 0.5 mg | 3.57% |
| Jod | 240 μg | 160% |
| Magnez | 34.2 mg | 9.12% |
| Mangan | 0.19 mg | 9.5% |
| Fosfor | 153 mg | 21.86% |
| Potas | 169 mg | 8.45% |
| Selen | < 2.2 μg | 4% |
| Sód | 361 mg | - |
| Cynk | 2.96 mg | 29.6% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.9 mg | 0.11% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.16 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.0019 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.012 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.1 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.044 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.27 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.18 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.39 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.04 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.054 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.005 g |
| - w tym kwas EPA | 0.18 g |
| - w tym kwas DHA | 0.093 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 2.14 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |