Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : owoce surowe
![]() |
gujawa, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt gujawa dostarcza 55.1 kcal lub 230 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
gujawa: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 1.59 g |
| Węglowodany | 6.05 g |
| - w tym cukry sucres | 5.96 g |
| - w tym skrobia | 0.095 g |
| - w tym błonnik | 7.67 g |
| Lipidy | 0.73 g |
| - w tym cholesterol | 0 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.21 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.067 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.31 g |
| Woda | 82.1 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 374 μg | - |
| Witamina C | 228 mg | 285% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.73 mg | 6.08% |
| Witamina K1 | 2.6 μg | 3.47% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.052 mg | 4.73% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.04 mg | 2.86% |
| Witamina B3 lub PP | 1.08 mg | 6.75% |
| Witamina B5 | 0.45 mg | 7.5% |
| Witamina B6 | 0.094 mg | 6.71% |
| Witamina B9 | 49 μg | 24.5% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 14 mg | 1.75% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.23 | 23% |
| Żelazo | 0.26 mg | 1.86% |
| Jod | 0.8 μg | 0.53% |
| Magnez | 16 mg | 4.27% |
| Mangan | 0.15 mg | 7.5% |
| Fosfor | 40 mg | 5.71% |
| Potas | 308 mg | 15.4% |
| Selen | 0.5 μg | 0.91% |
| Sód | 2 mg | - |
| Cynk | 0.21 mg | 2.1% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.005 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.21 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.015 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.17 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.019 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.067 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.043 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.31 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.15 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.059 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0.88 g |
| Popioły | 0.95 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |