Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : ryby i płazy surowe
![]() |
dorsz, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt dorsz dostarcza 77.7 kcal lub 329 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
dorsz: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 18.1 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry sucres | 0 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | < 0.25 g |
| Lipidy | 0.56 g |
| - w tym cholesterol | 43.6 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.1 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.067 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.22 g |
| Woda | 79.8 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | < 2 μg | 0.25% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 1 mg | 1.25% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 1.35 μg | 27% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.55 mg | 4.58% |
| Witamina K1 | 0.1 μg | 0.13% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | < 0.04 mg | 3.64% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.046 mg | 3.29% |
| Witamina B3 lub PP | 2.24 mg | 14% |
| Witamina B5 | 0.14 mg | 2.33% |
| Witamina B6 | 0.16 mg | 11.43% |
| Witamina B9 | 21.2 μg | 10.6% |
| Witamina B12 | 1.31 μg | 52.4% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 4.11 mg | 0.51% |
| Chlorki | 112 mg | 14% |
| Miedź | < 0.1 | 10% |
| Żelazo | 0.49 mg | 3.5% |
| Jod | 105 μg | 70% |
| Magnez | 26 mg | 6.93% |
| Mangan | < 0.1 mg | 5% |
| Fosfor | 164 mg | 23.43% |
| Potas | 359 mg | 17.95% |
| Selen | 125 μg | 227.27% |
| Sód | 66.6 mg | - |
| Cynk | 0.38 mg | 3.8% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.24 mg | 0.03% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.1 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.0024 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.072 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.019 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.067 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.03 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.22 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.003 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.001 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0.05 g |
| - w tym kwas DHA | 0.13 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 1.1 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |