Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : czekolady i wyroby czekoladowe
![]() |
czekolada gorzka z minimum 40% kakao, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt czekolada gorzka z minimum 40% kakao dostarcza 546 kcal lub 2280 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
czekolada gorzka z minimum 40% kakao: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 6.39 g |
| Węglowodany | 51.4 g |
| - w tym cukry sucres | 41.6 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 8.76 g |
| Lipidy | 33.1 g |
| - w tym cholesterol | 1.73 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 22 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 9.92 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.02 g |
| Woda | 0.9 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 54 μg | - |
| Witamina C | 0.28 mg | 0.35% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 1.44 mg | 12% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.07 mg | 6.36% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.07 mg | 5% |
| Witamina B3 lub PP | 0.6 mg | 3.75% |
| Witamina B5 | 0 mg | 0% |
| Witamina B6 | 0.03 mg | 2.14% |
| Witamina B9 | 12 μg | 6% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 46 mg | 5.75% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0 | 0% |
| Żelazo | 4.35 mg | 31.07% |
| Jod | 0 μg | 0% |
| Magnez | 130 mg | 34.67% |
| Mangan | 0 mg | 0% |
| Fosfor | 186 mg | 26.57% |
| Potas | 300 mg | 15% |
| Selen | 0 μg | 0% |
| Sód | 5.36 mg | - |
| Cynk | 1.3 mg | 13% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.015 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 22 g |
| - w tym kwas masłowy | 0.09 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0.073 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0.054 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0.044 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.1 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.32 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 7.87 g |
| - w tym kwas stearynowy | 10.2 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 9.92 g |
| - w tym kwas oleinowy | 9.57 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.02 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.93 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.069 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | < 0.01 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | traces g |
| Popioły | 1.99 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |