Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : szynki gotowane
![]() |
bekon, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt bekon dostarcza 120 kcal lub 505 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
bekon: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 23.1 g |
| Węglowodany | 1 g |
| - w tym cukry sucres | < 0.2 g |
| - w tym skrobia | 0 g |
| - w tym błonnik | 0 g |
| Lipidy | 2.6 g |
| - w tym cholesterol | 47.2 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1.02 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.15 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.31 g |
| Woda | 70.1 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | < 21 μg | 2.63% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 0 μg | - |
| Witamina C | 6.55 mg | 8.19% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.45 mg | 3.75% |
| Witamina K1 | < 0.8 μg | 1.07% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.6 mg | 54.55% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.082 mg | 5.86% |
| Witamina B3 lub PP | 6.53 mg | 40.81% |
| Witamina B5 | 0.93 mg | 15.5% |
| Witamina B6 | 0.34 mg | 24.29% |
| Witamina B9 | 49.1 μg | 24.55% |
| Witamina B12 | 0.38 μg | 15.2% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 3.8 mg | 0.48% |
| Chlorki | 1820 mg | 227.5% |
| Miedź | 0.03 | 3% |
| Żelazo | 0.4 mg | 2.86% |
| Jod | < 20 μg | 13.33% |
| Magnez | 23 mg | 6.13% |
| Mangan | < 0.01 mg | 0.5% |
| Fosfor | 190 mg | 27.14% |
| Potas | 470 mg | 23.5% |
| Selen | < 20 μg | 36.36% |
| Sód | 1270 mg | - |
| Cynk | 1.4 mg | 14% |
| Sól lub chlorek sodu | 3.18 mg | 0.4% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 1.02 g |
| - w tym kwas masłowy | < 0.01 g |
| - w tym kwas kaprynowy | < 0.01 g |
| - w tym kwas kapronowy | < 0.01 g |
| - w tym kwas kaprylowy | < 0.01 g |
| - w tym kwas laurynowy | < 0.01 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.04 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.62 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.32 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.15 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.97 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.31 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.27 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.019 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.019 g |
| - w tym kwas EPA | < 0.01 g |
| - w tym kwas DHA | < 0.01 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | traces g |
| Popioły | 4.24 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |