Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : owoce surowe
![]() |
banan, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt banan dostarcza 72.3 kcal lub 306 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
banan: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 0.98 g |
| Węglowodany | 15.2 g |
| - w tym cukry sucres | 14.8 g |
| - w tym skrobia | 0.36 g |
| - w tym błonnik | 1.9 g |
| Lipidy | 0.25 g |
| - w tym cholesterol | 0.065 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.087 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.029 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.077 g |
| Woda | 80.2 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 26 μg | - |
| Witamina C | 2.07 mg | 2.59% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 0.33 mg | 2.75% |
| Witamina K1 | 0.4 μg | 0.53% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.035 mg | 3.18% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.049 mg | 3.5% |
| Witamina B3 lub PP | 0.68 mg | 4.25% |
| Witamina B5 | 0.3 mg | 5% |
| Witamina B6 | 0.38 mg | 27.14% |
| Witamina B9 | 29 μg | 14.5% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 4.12 mg | 0.52% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.082 | 8.2% |
| Żelazo | 0.26 mg | 1.86% |
| Jod | 1.45 μg | 0.97% |
| Magnez | 34.9 mg | 9.31% |
| Mangan | 0.37 mg | 18.5% |
| Fosfor | 24.7 mg | 3.53% |
| Potas | 360 mg | 18% |
| Selen | < 10 μg | 18.18% |
| Sód | < 1.11 mg | - |
| Cynk | 0.15 mg | 1.5% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.0038 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.087 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0.00016 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.0011 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 0.075 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.0099 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.029 g |
| - w tym kwas oleinowy | 0.019 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0.077 g |
| - w tym kwas linolowy | 0.036 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.033 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.00056 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0.56 g |
| Popioły | 0.97 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |