Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : warzywa surowe
![]() |
awokado, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt awokado dostarcza 147 kcal lub 604 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
awokado: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 1.76 g |
| Węglowodany | 1.57 g |
| - w tym cukry sucres | 0.72 g |
| - w tym skrobia | 0.85 g |
| - w tym błonnik | 3.95 g |
| Lipidy | 13.8 g |
| - w tym cholesterol | < 0.5 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 2.17 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 7.67 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.57 g |
| Woda | 76.7 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 42.5 μg | - |
| Witamina C | 5.49 mg | 6.86% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 1.77 mg | 14.75% |
| Witamina K1 | 14.5 μg | 19.33% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.05 mg | 4.55% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.13 mg | 9.29% |
| Witamina B3 lub PP | 1.2 mg | 7.5% |
| Witamina B5 | 0.77 mg | 12.83% |
| Witamina B6 | 0.12 mg | 8.57% |
| Witamina B9 | 79.9 μg | 39.95% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 11.2 mg | 1.4% |
| Chlorki | < 10 mg | 1.25% |
| Miedź | 0.15 | 15% |
| Żelazo | 0.25 mg | 1.79% |
| Jod | < 10 μg | 6.67% |
| Magnez | 27.4 mg | 7.31% |
| Mangan | 0.15 mg | 7.5% |
| Fosfor | 47.2 mg | 6.74% |
| Potas | 390 mg | 19.5% |
| Selen | < 2.58 μg | 4.69% |
| Sód | 31.9 mg | - |
| Cynk | 0.32 mg | 3.2% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.08 mg | 0.01% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 2.17 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0.00099 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.013 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 2.08 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.077 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 7.67 g |
| - w tym kwas oleinowy | 7.67 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.57 g |
| - w tym kwas linolowy | 1.35 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.081 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0.016 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0.3 g |
| Popioły | 1.91 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |