Tabela wartości odżywczej produktów zawiera ponad 2000 produktów spożywczych oraz szczegółowe informacje na temat ich wartości odżywczej: kalorie, substancje odżywcze takie jak białka, lipidy i węglowodany, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Tabela jest pożytecznym narzędziem, mogącym służyć do zbudowania zdrowej i zbilansowanej diety.
|
Lista alfabetyczna produktów spożywczych |
![]() |
|
|
Kategoria produktów : ryże i nasiona surowe
![]() |
amarantus, wartość odżywcza: |
|
W 100 gramach produkt amarantus dostarcza 362 kcal lub 1520 kj.
Ułóż swój dzienny jadłospis, używając do tego tabelki Mój jadłospis. Dodaj wybrane produkty do jadłospisu, następnie kliknij na Otwórz jadłospis i sprecyzuj wagę produktów. Wartość kaloryczna twojego posiłku zostanie obliczona automatycznie na podstawie produktów i wagi, które podasz.
amarantus: zawartość procentowa białek, węglowodanów i lipidów
substancje odżywcze | zawartość w 100 g |
| Białka | 14 g |
| Węglowodany | 54.8 g |
| - w tym cukry sucres | 1.57 g |
| - w tym skrobia | 53.2 g |
| - w tym błonnik | 11 g |
| Lipidy | 6.77 g |
| - w tym cholesterol | 0 mg |
| - w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1.56 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.56 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.83 g |
| Woda | 10.6 g |
| Alkohol | 0 g |
witaminy | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Witamina A lub retinol | 0 μg | 0% |
| Beta-karoten lub prowitamina A | 1 μg | - |
| Witamina C | 4.2 mg | 5.25% |
| Witamina D lub cholekalcyferol | 0 μg | 0% |
| Witamina E lub tokoferol | 1.19 mg | 9.92% |
| Witamina K1 | 0 μg | 0% |
| Witamina K2 | 0 μg | 0% |
| Witamina B1 lub tiamina | 0.098 mg | 8.91% |
| Witamina B2 lub ryboflawina | 0.2 mg | 14.29% |
| Witamina B3 lub PP | 1.1 mg | 6.88% |
| Witamina B5 | 1.25 mg | 20.83% |
| Witamina B6 | 0.41 mg | 29.29% |
| Witamina B9 | 65.5 μg | 32.75% |
| Witamina B12 | 0 μg | 0% |
minerały | zawartość w 100 g | procentowe pokrycie zalecanego dziennego spożycia |
| Wapń | 156 mg | 19.5% |
| Chlorki | 0 mg | 0% |
| Miedź | 0.65 | 65% |
| Żelazo | 7.6 mg | 54.29% |
| Jod | 0 μg | 0% |
| Magnez | 257 mg | 68.53% |
| Mangan | 2.8 mg | 140% |
| Fosfor | 506 mg | 72.29% |
| Potas | 437 mg | 21.85% |
| Selen | 0 μg | 0% |
| Sód | 12.5 mg | - |
| Cynk | 3.03 mg | 30.3% |
| Sól lub chlorek sodu | 0.031 mg | 0% |
kwasy tłuszczowe | zawartość w 100 g |
| Nasycone kwasy tłuszczowe | 1.56 g |
| - w tym kwas masłowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprynowy | 0 g |
| - w tym kwas kapronowy | 0 g |
| - w tym kwas kaprylowy | 0 g |
| - w tym kwas laurynowy | 0 g |
| - w tym kwas mirystynowy | 0.011 g |
| - w tym kwas palmitynowy | 1.22 g |
| - w tym kwas stearynowy | 0.22 g |
| Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1.56 g |
| - w tym kwas oleinowy | 1.43 g |
| Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2.83 g |
| - w tym kwas linolowy | 2.79 g |
| - w tym kwas alfa-linolenowy | 0.049 g |
| - w tym kwas arachidonowy | 0 g |
| - w tym kwas EPA | 0 g |
| - w tym kwas DHA | 0 g |
dodatki do żywności | zawartość w 100 g |
| Kwasy organiczne | 0 g |
| Popioły | 2.96 g |
| Całkowita zawartość polioli | 0 g |